Käyttöön ja paranneltavaksi!

YTO-Areena-hankkeen aikana on syntynyt paljon monimediaisia materiaaleja oppimisen tukemiseen ja omien oppimisympäristöjen rakenteluun. Tutustu, käytä, parantele ja jaa!

Thinglinkin avulla kuviin ja videoihin voi sijoittaa interaktiivista sisältöä, esimerkiksi ääntä ja videoita. Hyödynsimme Thinglinkiä erityisesti alkujaan luettavien oppimateriaalien rikastamisessa ja kokoamisessa teemoihin. Lisäsimme esimerkkiteksteihin selityksiä, vieraiden kielten sanastoihin kuunneltavia ääntämisohjeita ja paljon muuta. Thinglinkiin integroitu lukijaohjelma osaa tarvittaessa lukea kelvollisesti ääneen myös kaikki kuviin upotetut suomenkieliset tekstit.

Thinglink-materiaali

Videopalveluista päädyimme ainakin tässä vaiheessa käyttämään Youtubea toisaalta helppokäyttöisyyden takia ja toisaalta siksi, että ympäristö on oppimateriaalien kohderyhmälle tutuin.

Kaikkia videoita ei ole tekstitetty, mutta iso osa niistä täyttää kuitenkin saavutettavuusvaatimukset tältä osin. Videoita teimme ennen kaikkea opiskeluun liittyvän opastuksen ja digitaitojen opiskelun tarpeisiin. Testasimme videota myös äidinkielen materiaaleissa.

Youtube-materiaali

Soundcloud-äänipalveluun olemme tuottaneet osaamisen arvioinnissa käytettävää materiaalia, esimerkiksi äidinkielen sanelukirjoituksen ja englanninkielisen dialogin osia verkossa tapahtuvia keskustelusimulointeja varten. Olemme testanneet myös äänikirjatyyppisen oppimateriaalin tuottamista itse.

Soundcloud-materiaali

Verkkoympäristön käsikirjoituksen ensimmäistä vaiheista saimme tuotoksina dynaamisen itsearvioinnin lomakkeet, jotka voit ladata täältä. Kun olimme itsearviointilomakkeiden avulla konkretisoineet ja jäsentäneet kuhunkin osa-alueeseen kuuluvat tiedot ja taidot, pääsimme suunnittelemaan, miten nämä tiedot ja taidot verkkoympäristössä näkyvät.

Suunnitteluvaiheessa yhteisten tutkinnon osien opettajien kanssa pyrimme pysyttelemään riittävän kauan tarkoitusta varten luotujen suunnittelupaperien (Word-tiedostojen) äärellä, jotta kokonaisuuksien hahmottaminen ja pedagoginen suunnittelu pysyisi sisältöasiantuntijoiden työn keskiössä. Teknistä toteutusta varten loimme Moodleen yhteiset mallipohjat niin koko kurssialueesta kuin yksittäisistä aktiviteeteistakin.

Lataa ja tutustu erilaisiin käytössä olleisiin suunnittelupohjiimme: Verkkoympäristön käsikirjotusmateriaalit

Moodlen tenttityökalun käyttöä ja ohjesivujen nopeaa luontia helpottamaan teimme erilaisia tekstidokumentteja, joilla esimerkiksi laajojenkin kysymyspankkien rakentaminen Moodleen käy teknisesti melko vaivattomasti. Testasimme erityisesti erilaisia automaattitarkisteisia kysymystyyppejä ja niiden luomista. Valmiiden Word-muotoisten mallipohjien tavoite on helpottaa opettaja-asiantuntijoiden työtä laadukkaan sisällön tuottamisessa. Samalla teknistä toteutusta saatiin sujuvoitettua ja keskitettyä.

Tutustu tarkemmin!

Pyrimme verkko-oppimisympäristön rakentamisessa monin paikoin tehostamaan rikastamaan Moodlen visuaalista ilmettä ja sujuvoittamaan opintojen suunnittelua, etenemisen seurantaa ja ympäristöjen käyttöä.

Ota kuvat ja muut materiaalit käyttöön ja paranneltavaksi. Mukana ovat muun muassa pronssi-, hopea- ja kultatasojen kuvakkeet.

Tutustu tarkemmin!